طالبان مانع تحصیل دختران جوان در مدارس تحت حمایت آلمان شد

به گفته این انجمن اکنون حدود ۲۱ هزار دختر دانش‌آموز تحت حمایت این انجمن در استان‌های بلخ وفاریاب از تحصیل محروم شده‌اند

دیدار مارگا فلادر و همکارش از یک مدرسه تحت حمایت انجمن اوست‌شتاین بک آلمان در شهر اندخوی استان فاریاب‌ــ abendblatt.de

مسئولان یک انجمن خصوصی آلمانی که از بیش از ۵۰ مدرسه در شمال و غرب افغانستان حمایت مالی می‌کند، می‌گویند طالبان مانع تحصیل دختران بالاتر از ۱۲ سال در مدارس این انجمن شده‌اند.

مارگا فلادر، رئیس انجمن اوست‌شتاین بک آلمان که ماه گذشته از یک مدرسه تحت حمایت انجمنش در شهر اندخوی استان فاریاب در شمال افغانستان بازدید کرده، می‌گوید که با رفتن او اوضاع بدتر شده است. روزنامه آلمانی همبرگر آبندبلات روز دوشنبه اول آبان به نقل از فلادر نوشت: «متاسفانه بعد از رفتن ما وضعیت بدتر شد. زیرا هیئتی از وزارت معارف (وزارت آموزش و پرورش) طالبان از کابل برای بررسی این مدارس به اندخوی آمدند.»

فلادر می‌گوید که آن‌ها [طالبان] در حال بررسی همه سازمان‌های امدادرسان‌اند. او با ابراز تاسف از اینکه دختران بالاتر از کلاش ششم از تحصیل منع شده‌اند، تاکید کرد: «از دید آن‌ها، دوره‌های ما برای تحصیل دختران بزرگ‌تر غیرقانونی بود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مارگا فلادر که بیشتر از ۲۰ سال است این انجمن را مدیریت می‌کند، می‌گوید که از سفر به افغانستان و دیدار با آموزگاران و دانش‌آموزان ذوق‌زده بود: «ما سفر خوبی داشتیم؛ صدها دانش‌آموزمان را شخصا در کلاس‌هایشان ملاقات کردیم و همین‌طور بسیاری از زنانی را که از طریق پروژه‌های ما حقوق می‌گیرند. آن‌ها هم از دیدن ما خوشحال بودند.» با این حال، به گفته رئیس این انجمن، این شادی دوامی نداشت؛ چون اکنون وضعیت دانش‌آموزان بدتر شده است و آن‌ها مجبورند برای آموزش دختران در افغانستان «طرح دوران کرونا» را از سر بگیرند.

این اقدام طالبان در ممنوع کردن تحصیل دختران در افغانستان به کار این انجمن که حدود ۴۰ سال است در بخش آموزش «کودکان هندوکش» به ویژه دختران افغان کار می‌کند، ضربه بسیار بدی وارد کرد. مارگا فلادر می‌گوید: «برای من سخت است که این موضوع را بپذیرم، اما برای مدتی باید بسیار مراقب باشیم تا از ۱۳۰ کارمندمان محافظت کنیم. تیم حاضر در محل بسیار استرس دارند و اعضای تیم به دلیل فشارها مشکلات سلامتی پیدا کرده‌اند.»

دانش‌آموزان تسلیم نمی‌شوند

مسئولان انجمن اوست‌شتاین بک آلمان می‌گویند که دانش‌آموزان بزرگ‌تر از ۱۲ سال با وجود فرمان‌ منع تحصیل طالبان، هنوز هم تشنه آموزش‌اند و دوست دارند تحصیل را از طریق مجازی دنبال کنند. رئیس این انجمن می‌گوید: «‌آن‌ها اکنون از طریق واتس‌اپ با آموزگارانشان در تماس‌اند و می‌توانند دروس ضبط‌شده را به صورت آنلاین از طریق یوتیوب یا تلویزیون کابلی دنبال کنند.»

این انجمن در عین حال تاکید کرد اگرچه در حال حاضر تلاش دارد برنامه آموزش آنلاین را با تجربه  دوران همه‌گیری از سر بگیرد، هزینه لازم برای راه‌اندازی این برنامه بسیار قابل‌توجه است.

یک آموزگار این انجمن در شمال افغانستان می‌گوید: «ما اکنون از تجربیات دوره کرونا استفاده می‌کنیم و به ۲۰ زن جوان به طور فشرده از طریق مجازی آموزش می‌دهیم.» با این حال، مارگا فلادر پیش‌بینی می‌کند به دلیل نبود برق، اینترنت و نداشتن وسایلی چون لپ‌تاپ و گوشی هوشمند، تحت پوشش قرار دادن تمام دختران بالای ۱۲ سال در بیشتر از ۵۰ مدرسه تحت حمایت این انجمن در افغانستان، به بودجه هنگفتی نیاز داشته باشد.   

او گفت: «متاسفانه این شکل از آموزش گران است. ما برای هر دانش‌آموز حدود یک هزار و ۵۰۰ یورو برای تهیه تجهیزات از جمله لپ‌تاپ و منبع تولید انرژی مانند باتری ماشین و پنل انرژی خورشیدی نیاز داریم.» 

انجمن اوست‌شتاین بیک آلمان برای فعالیت در بخش آموزش کودکان افغان را اورسولا نول که اهل شهر اوست‌شتاین بک آلمان بود، در سال ۱۹۸۳ در پاکستان بنیان گذاشت. او زمانی که از وضعیت دشوار میلیون‌ها پناهجوی افغان در پاکستان آگاه شد که پس از تهاجم نیروهای شوری سابق به آنجا فرار کرده بودند، این انجمن را تاسیس کرد.  

اورسولا نول در سال ۲۰۱۹ درگذشت اما فعالیت این انجمن همچنان در افغانستان ادامه دارد. اکنون این انجمن از بیش از ۵۰ مدرسه در شمال و غرب افغانستان حمایت می‌کند. 

سال ۲۰۲۲ در مدارس تحت حمایت این انجمن در شهر مزارشریف در شمال افغانستان که شمار آن‌ها به ۱۵ می‌رسد، حدود ۱۹ هزار و ۸۲۰ پسر و ۲۴ هزار و ۸۷۹ دختر دانش‌آموز تحصیل کردند. به گفته مسئولان این انجمن، اکنون با مخالفت طالبان به تحصیل دختران بالای ۱۲ سال، فقط حدود ۱۳ هزار دانش‌آموز دختر در مدارس این انجمن در استان بلخ از درس خواندن محروم شده‌اند.

در شهر اندخوی استان فاریاب هم که در ۴۱ مدرسه‌ آن قبلا حدود ۳۱ هزار و ۸۹ دانش‌آموز پسر و ۲۳ هزار و ۹۶۶ دانش‌آموز دختر تحصیل می‌کردند، اکنون هشت هزار و ۴۳۷ دانش‌آموز دختر از رفتن به مدرسه محروم شده‌اند.